BEHN + BATES

Wprowadzenie

Behn + Bates jest jedynym producentem maszyn pakujących na świecie specjalizującym się w budowie urządzeń przeznaczonych wyłącznie do przemysłu spożywczego. Pełna ochrona produktu oraz wydłużenie czasu przydatności do użycia są naszym priorytetem, z pakowaczkami Behn + Bates nawet higroskopijne (np. dekstroza) lub wrażliwe na zawilgocenie produkty w czysty, szybki i dokładny sposób konfekcjonowane są w worki 1,5 – 50 kg.  Rodzaj opakowania odgrywa drugorzędną rolę: doskonałe wyniki osiągane są dla worków wentylowych wykonanych z papieru lub PP, jak również dla worków otwartych prefabrykowanych i formowanych z rękawa foliowego (PE).

Niezależnie od rodzaju produktu, opakowania, wymaganych systemów bezpieczeństwa i jakości – mamy dla Ciebie rozwiązanie. W dziedzinie pakowania produktów spożywczych możesz liczyć na nas, nasze doświadczenie i kompetencje rozwijane od 1933 roku.

Oferta B+B

Maszyny pakujące do worków wentylowych

Wielu producentów żywności wybiera ten rodzaj worka ze względu na ich poręczność i szeroki dostęp do urządzeń konfekcjonujących. Wysoka wydajność, dokładność ważenia i kompaktowy kształt istotnie wpływający na marketing produktu, mogą zostać osiągnięte jedynie z systemem napełniania dobranym pod konkretne zadanie. Różnonodność Twoich produktów odgrywa decydującą rolę w podejmowaniu właściwych wyborów dlatego dostarczamy:

  1. Maszyny pneumatyczne
  2. Maszyny turbinowe
  3. Maszyny ślimakowe
  4. Maszyny grawitacyjne
  5. Maszyny karuzelowe
  6. Automatyzację istniejących instalacji

Maszyny pneumatyczne – wydajne i niezawodne pakowanie szerokiej gamy produktów pylistych i sypkich takich jak mieszanki piekarnicze, skrobia, białko lub cukier.

Zalety systemu pneumatycznego:

  • delikatne, czyste i bezpyłowe napełnianie,
  • minimalizacja pozostałości produktu w komorze napowietrzającej,
  • łatwe czyszczenie w przypadku zmiany sortu,
  • konfiguracja dostosowana do konkretnego projektu dzięki modułowej konstrukcji,
  • szeroki zakres ważenia od 1,5 do 50 kg.,
  • wydajność do 300 worków/h dla pojedynczego stanowiska,
  • możliwość rozbudowania systemu o automat nakładający worki oraz stację zamykania wentyli termozgrzewalnych.

Maszyna turbinowa – redukcja napowietrzenia drobnych proszków jak: kakao, mieszanki cukiernicze, skrobia kukurydziana lub mąka pszenna. W zależności od właściwości produktu dostępna z turbiną poziomą lub pionową.

Zalety systemu turbinowego:

  • czyste, dokładne i delikatne napełniania produktów pylistych,
  • precyzyjne dozowanie za pośrednictwem zaworu zaciskowego,
  • łatwy dostęp podczas przeglądów i czyszczenia,
  • szeroki zakres ważenia od 1,5 do 50 kg.,
  • wydajność do 300 worków/h dla pojedynczego stanowiska,
  • możliwość rozbudowania systemu o automat nakładający worki oraz stację zamykania wentyli termozgrzewalnych.

Maszyna ślimakowa – kompaktowe pakowanie produktów zawieszających się, grysików, płatków, np. proszki owocowe, mrożonki, przyprawy.

Zalety systemu ślimakowego:

  • ślimak dozujący wykonany konkretnie pod wymagania produktu,
  • napełnianie worków papierowych, polietylenowych o niskiej przepuszczalności powietrza,
  • opcjonalna możliwość wykorzystania specjalnego króćca do worków otwartych,
  • wydajność do 150 worków/h dla pojedynczego stanowiska,
  • możliwość rozbudowania systemu o automat nakładający worki oraz stację zamykania wentyli termozgrzewalnych.

Maszyna grawitacyjna – ekonomiczny sposób na pakowanie produktów sypkich, granulatów, mrożonek, nasion i ziaren zbóż.

Zalety systemu grawitacyjnego:

  • tanie rozwiązanie dla firm rozpoczynających swoją działalność na rynku konfekcjonowania,
  • łatwe czyszczenie i opróżnianie,
  • wydajność do 220 worków/h dla pojedynczego stanowiska przy systemie brutto (ważenie w worku),
  • stosując wagę porcjującą typu netto wydajność wzrasta nawet do 600 worków/h dla pojedynczego stanowiska.

Maszyny karuzelowe – funkcjonalne, szybkie, ekonomiczne, wyposażone w 3 do 10 stanowisk roboczych działających w oparciu o system pneumatyczny lub turbinowy.

Zalety pakowaczek karuzelowych:

  • ekstremalnie wysoka wydajność: nawet
  • do 2200 worków/h przy 10 króćcach napełniających,
  • niezwykła elastyczność na poziomie inwestycji oraz eksploatacji,
  • możliwość rozbudowy systemu o kolejne stanowiska robocze,
  • mała powierzchnia zabudowy,
  • możliwość rozbudowania systemu o automat nakładający worki oraz stację zamykania wentyli termozgrzewalnych.

Automatyzacja istniejących instalacji – najlepszy sposób na poprawę wydajności i ekonomii prowadzonego procesu.

Urządzenia Behn + Bates bardzo łatwo mogą zostać dozbrojone w automat nakładający worki: Frontline w przypadku maszyn liniowych, Radimat do maszyn karuzelowych a także w stację ultradźwiękowego zamykania wentyli termozgrzewalnych. Doradzamy oba rozwiązania, pierwsze pozwala na stałą, pewną wydajność i poprawę wskaźnika ekonomicznego procesu, stacja zamykania wentyli zapewnia szczelne zamknięcie worka, które gwarantuje czystą przestrzeń w pakowni, lepsze składowanie, a także eliminuje usyp produktu i stratę pieniędzy.

Maszyny pakujące do worków otwartych

Optymalna ochrona produktu oraz lepsze składowanie i przechowywanie, dowolne umieszczanie grafik i nadruków, które nie pozostają bez wpływu na właściwy marketing i reklamę, łatwe otwieranie, a także zamykanie worków – wszystkie te cechy przekonują do worków otwartych. W tego typu opakowanie możemy z łatwością pakować granulaty, produkty sypkie, a od niedawna także substancje proszkowe, niemniej pakowanie ich wymaga spełnienia pewnych kryteriów odnośnie niskiego napowietrzenia produktu, pyłoszczelnego króćca napełniającego i skutecznego odpowietrzania. Tylko wyważone połączenie tych parametrów zapewni optymalne rezultaty napełniania.

Do napełniania produktów spożywczych w worki otwarte proponujemy poniższe rozwiązania:

  •     System pakowania BOH
  •     Topline
  •     Orbis
  •     FFS
  •     Stacje napełniania Big Bagów

System pakowania BOH – niezastąpiony w przypadku małych partii różnorodnych produktów. Ekonomiczna i łatwa w obsłudze, ręczna pakowaczka do konfekcjonowania w prefabrykowane worki otwarte wykonane z papieru, PE lub PP.

Zalety systemu BOH:

  • delikatne pakowanie produktów spożywczych i pasz, w oparciu o system netto lub brutto,
  • czyste napełnianie dzięki sześciokątnemu, króćcowi z doskonałym uszczelnieniem,
  • zamykanie worka poprzez zgrzewanie, zszywanie, klejenie lub zakładkę,
  • łatwa rozbudowa o dalsze komponenty,
  • wydajność do 150 worków/h,
  • porcje od 10 do 25 kg.

System Topline przeznaczony jest do pakowania proszków jak mąka, skrobia, drożdże, dodatki spożywcze, a także do pasz i karm dla zwięrząt.

Wszystkie etapy, od porcjowania do zamknięcia worka dokonywane są w jednej kompaktowej kabinie.

Zalety Topline:

  • czyste pakowanie,
  • wysoki stopień wypełnienia worka uzyskiwany przez zastosowanie stołu wibracyjnego,
  • czysta przestrzeń w pakowni dzięki umieszczeniu wszystkich elementów maszyny w pyłoszczelnej kabinie,
  • wydajność do 800 worków/hkg.

Orbis jest karuzelowym rozwinięciem systemu Topline, ideą przyświecającą temu rozwiązaniu było uzyskanie maksymalnej wydajności przy zachowaniu higieny, czystości i dokładności pakowania.

Zalety Orbisa:

  • 3, 4 lub 5 stanowisk napełniających, pracujących niezależnie w jednej kabinie,
  • wysoka dokładność ważenia dzięki przepływowi głównemu i doważającemu,
  • zamykanie pełnych worków poprzez zgrzewanie, zszywanie lub klejenie,
  • wydajność do 600 worków/h.

FFS – technologia, którą wyróżnia dokładność, elastyczność, wydajność, przeznaczona do wszystkich produktów sypkich jak ryż, nasiona, granulaty, a dzięki rozwinięciu nowej linii modeli HAP, także do proszków.

Zalety systemu FFS:

  • wydajność od 500 do 1800 worków/h,
  • pakowanie produktów sypkich, a także proszków,
  • niski koszt opakowania dzięki zastosowaniu rękawa foliowego,
  • kompaktowy kształt worków ułatwia składowanie,
  • pyłoszczelne zamknięcie worków.
Top